Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Moet je een opzegvergoeding betalen als je overstapt naar een andere energieleverancier?

Als je je energiecontract opzegt, dan moet je misschien een opzegvergoeding betalen. Wat is dat precies, wanneer krijg je die opgelegd en hoe hoog is die? We zetten een aantal vragen en antwoorden over deze vergoeding - ook wel opzegboete genoemd - op een rij.

Het opzeggen van een energiecontract kan allerlei verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld een verhuizing, gaan samenwonen, een scheiding of overlijden. Ook kan het zijn dat je overstapt naar een andere leverancier. In een aantal gevallen krijg je bij zo'n beëindiging een opzegboete voor je kiezen.

Wat is een opzegvergoeding?
Een opzegvergoeding is eigenlijk een boete. Deze mag je energieleverancier opleggen wanneer je een contract hebt voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar, en je deze overeenkomst vóór de einddatum beëindigt.

Hoe weet ik of ik een opzegvergoeding moet betalen?
Als je nog nooit ben overgestapt naar een andere energieleverancier of veranderd van contract, dan heb je een contract voor onbepaalde tijd (dus zonder einddatum) en kun je overstappen zonder opzegvergoeding. Check voor de zekerheid je overeenkomst met de energieleverancier.

Hoe hoog is de opzegvergoeding maximaal?
Hoe hoog de boete is, hangt af van de overeenkomst die je met je leverancier hebt en van het moment waarop je stopt - dat wil zeggen: hoelang het contract nog zou doorlopen.

Energieleveranciers moeten zich houden aan maximale hoogtes voor opzegvergoedingen. Deze heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgesteld.

In de tabel hieronder zie je de maximale vergoedingen die leveranciers kunnen vragen, per situatie.

Let op: het energiebedrijf mag de opzegvergoeding vragen voor gas én voor elektriciteit. Stop je met beide, dan betaal je dus maximaal het dubbele van het hieronder genoemde bedrag. Houd er ook rekening mee dat de leverancier een eventuele welkomstpremie, korting of boetevergoeding die je hebt gekregen, kan terugvorderen of kan weigeren uit te keren.

Het duurt minder dan 1,5 jaar voordat je contract afloopt Je moet bij opzegging maximaal 50 euro betalen
Het duurt 1,5 - 2 jaar voordat je contract afloopt Je moet bij opzegging maximaal 75 euro betalen
Het duurt 2 - 2,5 jaar voordat je contract afloopt Je moet bij opzegging maximaal 100 euro betalen
Het duurt meer dan 2,5 jaar voordat je contract afloopt Je moet bij opzegging maximaal 125 euro betalen
Hoe zeg ik mijn energiecontract op?
Je kunt je opzegging zelf doorgeven aan je energieleverancier. Heb je een contract voor bepaalde tijd en wil je op de einddatum stoppen, meld dit dan minimaal 30 dagen van tevoren.

Als je zo'n contract niet tijdig opzegt, dan mag je leverancier het stilzwijgend verlengen voor onbepaalde tijd.

Zeg je op na de einddatum van je contract? Houd dan rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Je hoeft dan geen opzegboete te betalen.

Wil je opzeggen omdat je overstapt naar een andere leverancier? Dan hoef je je alleen maar aan te melden bij de nieuwe leverancier. Die regelt dan de complete overstap, inclusief de opzegging bij je huidige energieleverancier.

De site Gaslicht.com raadt aan om 6 tot 8 weken voor de einddatum van je contract over te stappen. Wanneer je 6 tot 8 weken voor de einddatum van je contract overstapt dan zal de nieuwe leverancier automatisch de einddatum van je huidige contract checken en je dan pas overzetten. Zo voorkom je een boete.

Let op: ook hierbij geldt dat je een boete kunt krijgen, tenzij je een contract hebt dat afloopt, of dat voor onbepaalde tijd is.

Is het verstandig om tussentijds op te zeggen - dus mét boete?
Om te bepalen of het financieel gezien voordelig is om tussentijds je contract te beëindigen, moet je nagaan of het prijsvoordeel bij een overstap groter is dan de vergoeding die je aan je 'oude' leverancier moet betalen. Check hierbij ook of je bijvoorbeeld een ontvangen welkomstpremie moet terugbetalen.

Hoe zit het met contractbeëindiging door overlijden?
'Bij contractbeëindiging door overlijden zal niemand een boete in rekening brengen', vertelt Ben Woldring van Gaslicht.com. 'Zo'n situatie is al vervelend genoeg. Wel zul je dan als nabestaande moeten aantonen dat de persoon op wiens naam het contract stond, inderdaad is overleden.'

Zijn er andere situaties waarin energieleveranciers van een opzegboete afzien?
Het opleggen van een boete is niet verplicht, en leveranciers hoeven ook niet de maximale vergoeding te vragen. Woldring: 'Leveranciers kunnen ervoor kiezen om met bepaalde situaties coulant om te gaan, bijvoorbeeld een contractbeëindiging vanwege een scheiding. Of wanneer twee mensen gaan samenwonen die allebei bij dezelfde leverancier zitten.'

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling