Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Eurogroep akkoord over inzetten noodfonds ESM voor probleembanken

Het ESM, het permanente noodfonds voor eurolanden in financiële problemen, kan vanaf begin 2022 worden ingezet als vangnet voor probleembanken in de eurozone. Daarover hebben de ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) maandag een akkoord bereikt.

Sinds vorig jaar lag er een principeakkoord op tafel over een hervorming van het ESM die vanaf 2024 van kracht zou worden. Hier is echter een verdragswijziging nodig en dat lag politiek moeilijk in Italië. Nu Rome toch zegt te ratificeren heeft de Eurogroep besloten de nieuwe bevoegdheden met twee jaar te vervroegen.

Tot nu toe kan het ESM met leningen alleen landen te hulp schieten, maar straks ook met een kredietlijn de EU-instantie voor de herstructurering van probleembanken en afwikkeling van bankfaillissementen. Nu hebben de Europese banken een pot hiervoor, het zogeheten gemeenschappelijk afwikkelingsfonds (SRF), maar als vangnet mag het ESM zo nodig bijspringen met leningen.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is "zeer content" met het akkoord, zei hij na afloop van de videoconferentie. Nederland stemt in met de herziening omdat de banken substantieel hun balansen hebben opgeschoond en voorzieningen hebben getroffen om de risico's op faillissementen te verminderen. "De voorraad slechte leningen is aanzienlijk omlaag gegaan", zei Hoekstra. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen afgesproken voor landen waar het aantal slechte leningen ofwel niet-presterende leningen (npl's) nog verder moet worden gereduceerd. Het gaat met name om Griekenland en Cyprus.

'Voorkomen dat we ook een bankencrisis krijgen'
Hoekstra erkent dat door de coronacrisis "het absoluut waarschijnlijk is dat de npl's zullen toenemen". Veel banken staan hun klanten, zowel bedrijven als particulieren, tijdelijk toe hun leningen niet af te lossen. Het is de vraag hoeveel daarvan ooit wordt terugbetaald. Maar de banksector is door alle maatregelen zoals hogere buffers sinds de financiële crisis veel beter bestand tegen schokken geworden. "We zijn er zeer op beducht dat we bovenop de coronacrisis niet ook nog een bankencrisis krijgen."

Vorig jaar waren de lidstaten al overeengekomen dat het ESM in de toekomst alleen nog leningen mag verstrekken aan landen met een houdbare staatsschuld. De Eurogroep krijgt ook meer te zeggen over hulpprogramma's zoals die waarmee Griekenland de afgelopen jaren op de been is gehouden.

Het akkoord wordt op 11 december aan de EU-leiders voorgelegd. Volgens Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe wordt het aangepaste ESM-verdrag in januari getekend. Daarna moet het door de nationale parlementen worden goedgekeurd.

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling