Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Nibud bezorgd over banken die klanten laten betalen om geld op te nemen

Het Nibud vreest dat een aantal (vaak kwetsbare) doelgroepen de dupe zullen worden van extra kosten die banken in rekening brengen om contant geld op te nemen. Dat zegt het budgetvoorlichtingsinstituut dinsdag. Zo moeten klanten bij ABN AMRO betalen om meer dan 10.000 euro per jaar op te nemen en brengt ING in sommige pakketten ook kosten in rekening voor het veelvuldig opnemen van geld.

Het Nibud wil dat het gebruik van contant geld zoveel mogelijk gratis blijft en dat banken het tempo van hun klanten volgen. Volgens het instituut zijn er nog steeds veel Nederlanders die contant geld gebruiken.

"De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in maart 2020 in een onderzoek nog vast dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Dat geldt vooral voor mensen die moeite hebben met abstracties zoals het digitale betalingsverkeer of er beperkt toegang toe hebben", zegt directeur Arjan Vliegenthart.

De organisatie haalt als voorbeeld de groep van 2,5 miljoen laaggeletterden aan. "En er zijn mensen voor wie het op stap gaan met contant geld beschermend werkt omdat ze dan niet meer kunnen uitgeven dan ze bij zich hebben." Ook raadt de budgetvoorlichter nog steeds aan om voor noodgevallen een bedrag van 50 euro contant geld in huis te hebben.

Steeds minder bankfilialen en pinautomaten
Volgens het Nibud zijn er geen goede alternatieven voor mensen die om welke reden dan ook geen gebruik kunnen maken van digitaal geld. Mede daarom wil het instituut dat er binnen een straal van 5 kilometer voldoende plekken zijn om geld op te nemen. De organisatie stelt namelijk vast dat er steeds minder bankfilialen en pinautomaten zijn en dat ook niet meer alle winkels de mogelijkheid bieden om geld bij te pinnen bij het afrekenen. Dat zou sommige mensen extra kwetsbaar maken.

ABN AMRO zegt tegen NU.nl dat de bank met financiële zorgcoaches werkt voor oudere en zwakkere doelgroepen. "Die komen bij mensen thuis en leggen uit hoe internetbankieren en digitaal betalen werkt", zegt een woordvoerder. De bank nam de beslissing om mensen te laten betalen voor veelvuldig opnemen "om excessief gebruik van contant geld af te remmen".

ING laat weten dat er verschillende pakketten zijn en dat mensen die betalen om geld op te nemen korting krijgen op hun pakket. Ook kunnen studenten twaalf keer per jaar kosteloos geld opnemen, vanaf de dertiende keer betalen ze. "Dat doen we omdat we merken dat studenten bijna nooit geld opnemen", klinkt het bij de bank. "Mensen hebben bij ons de keuze en kunnen op basis van hun eigen gedrag beslissen welk pakket ze nemen."

Copyright © 2021 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling