Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Compensatie energierekening moet gerichter, zeggen organisaties

De overheid moet bij het compenseren van huishoudens voor de stijgende energieprijzen gerichter te werk gaan. Juist de huishoudens met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen zouden geholpen moeten worden, stellen vakbond FNV, Milieudefensie en huurdersorganisatie Woonbond in een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer.

Het kabinet besloot onlangs om huishoudens te gaan compenseren omdat de gasprijzen zo sterk zijn gestegen. Zo wordt de korting op de energiebelasting verhoogd. Hoeveel de ingreep uiteindelijk zal schelen, zal per geval anders zijn. Voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik zou het om ongeveer 400 euro gaan.

Het plan is onvoldoende gericht op groepen die kwetsbaar zijn
De briefschrijvers zijn er blij mee dat het kabinet bereid is om maatregelen te nemen. Maar ze vinden dan het plan onvoldoende is gericht op groepen die kwetsbaar zijn voor zogenoemde energiearmoede. De laagste inkomens zouden er nu nog steeds het hardst op achteruit gaan. De organisaties stellen daarom voor om ongeveer de helft van het bedrag dat wordt uitgetrokken voor de compensatie in te zetten via een verhoging van de huurtoeslag. Dit geld zou dan terechtkomen bij huurders met een laag inkomen en zorgt zo voor een veel gerichtere aanpak van energiearmoede, opperen ze.

Ook zou er meer geld moeten gaan naar aanvullende maatregelen voor isolatie van woningen. Daarvoor heeft het kabinet nu 150 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar de organisaties willen dat er via een warmtefonds 3 miljard euro wordt ingezet om huizen met een slecht energielabel beter te isoleren.

Copyright © 2021 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling