Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Nederlanders in geldproblemen om hoge zorgkosten

Veel Nederlanders komen door hoge zorgkosten in ernstige financiële problemen. En dat kan verregaande gevolgen hebben, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen moeten hun huis verkopen, een scheiding aanvragen om de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie.

Hoge eigen bijdragen en kosten die niet worden vergoed, brengen veel Nederlanders in de problemen. RTL Nieuws sprak met tientallen mensen die het water aan de lippen staat vanwege hun ziekte. Experts bevestigen dat dit een groot, landelijk probleem is.

Grootste kostenposten
De meest voorkomende ziektes en aandoeningen in het onderzoek van RTL Nieuws zijn kanker, diabetes, spierziektes of blessures na een ongeluk. Ook speciale brillen, schoenen of hoortoestellen blijken grote kostenposten.

'Kosten gestegen'
Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, bevestigt dat mensen in het nauw komen door dure zorg. 'De zorgkosten zijn de afgelopen jaren steeds wat verder gestegen. Onder andere doordat het eigen risico toeneemt, doordat er bijvoorbeeld zaken uit het basispakket gaan, bij de aanvullende verzekeringen. En dat je steeds vaker ook moet bijbetalen voor medicijnen.'

Zorg.nu: Zorgkosten met miljarden gestegen vorig jaar

Daling inkomen
Voor mensen met een lager inkomen kunnen de zorgkosten al een probleem vormen, maar daar komt vaak nog bij dat mensen die langdurig ziek zijn, uiteindelijk minder werken. RTL Nieuws stelt dat het inkomen daalt en de kosten voor de zorg dan nog zwaarder vallen.

Toenemende problemen
Volgens huisarts Toosje Valkenburg gaat het niet altijd om mensen met een laag inkomen: 'We zien de problemen toenemen bij mensen die niet helemaal aan de onderkant zitten. Het leven is al duur, de huren zijn duur, of andere kosten zijn hoog en daar komen de zorgkosten nog eens bovenop', zegt ze tegen RTL Nieuws.

Bureaucratie
Een ander probleem is dat het soms heel moeilijk is om uit te vinden of iets vergoed wordt en hoe dat werkt, schrijft RTL Nieuws. Volgens Madern is 'het bureaucratische gedeelte' veel groter geworden: 'Mensen moeten veel meer zelf bijhouden.' Veel mensen die RTL Nieuws sprak ervaren weinig hulp of steun bij het organiseren van hun zorg.

Omdat iedereen recht heeft op gezondheidszorg, is het in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die voor jou geschikt is. Zorg.nu vertelt waar je op moet letten tijdens je zoektocht.

Copyright © 2019 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling