Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Voorzichtig omgaan met accu’s van elektronische apparaten

Tegenwoordig zijn vrijwel alle elektronische apparaten van een zogenaamde lithiumbatterij voorzien. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, een mobiele telefoon, je tablet, enzovoorts. Het is erg belangrijk om op een voorzichtige wijze om te gaan met deze batterijen. Hoewel ze ogenschijnlijk behoorlijk stevig en robuust zijn, blijkt dat in de praktijk af en toe anders te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een accu die een brand veroorzaakt, doordat deze een lange tijd onder een kussen gelegd wordt tijdens het opladen. Je moet er niet aan denken, dat je tijdens de nacht wordt opgeschrikt door een brandend kussen. In dit artikel geven we je tips, om voorzichtig om te gaan met de accu's van laptops of bijvoorbeeld refurbished iPhones. Hoe voorkom jij schade aan je batterij?

Zorg voor het gebruik van de juiste spanning
Allereerst is het belangrijk om de juiste spanning te gebruiken voor de accu. Een accu mag niet te sterk ontladen, evenals dat het te hoog laden hiervan onverstandig is. Bekijk vooraf in de handleiding van een laptop of telefoon, hoe hoog de spanning op de accu mag zijn. In Nederland kun je de accu zorgeloos opladen via een stopcontact. In het buitenland kan het echter voorkomen dat de spanning op stopcontacten afwijkt van de Nederlandse spanning. Wees in zo'n geval alert op de risico's die je loopt.

Naast het aanhouden van de juiste spanning, is het belangrijk om een overbelasting van de accu tegen te gaan. Dit hangt enigszins met elkaar samen! Een te hoge spanning kan voor een onnodig sterke toename in de temperatuur van de accu zorgen. Een te hoge temperatuur zorgt voor een overbelasting en daarmee voor een mogelijke kortsluiting.

Haal de accu uit het apparaat als je deze niet gebruikt
Op het moment dat je een laptop of telefoon een lange tijd niet gebruikt, is het slim om de accu uit de apparatuur te halen. Bij veel laptops zit de accu los, waardoor je deze eenvoudig kunt verwijderen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het onverstandig om de laptop of telefoon open te halen. Je loopt hierbij het risico schade te veroorzaken aan andere onderdelen. Het verwijderen van de accu verkleint de kans op schade. Mocht de accu defect raken, dan hoef je enkel de accu te vervangen.

Zorg dat de batterij niet helemaal leeg is
Mocht je de accu eenmaal verwijderd hebben, dan is het raadzaam om te zorgen dat er nog 70% capaciteit op de batterij zit. Het is onverstandig om de accu helemaal leeg te laten lopen of juist eerst op te laden. Een volle batterij gaat doorgaans sneller oxideren, waarmee de levensduur van de accu afneemt. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen, als je de accu een korte tijd aan de kant legt.

Het is overigens nooit verstandig om de batterij volledig leeg te laten lopen. De oxidatie van batterijen is het sterkst als deze volledig leeg of juist helemaal vol zijn. Daarbij kan ook een hoge temperatuur het oxidatieproces bevorderen.

Copyright © 2020 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling