Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

'Negatieve spaarrente lijkt onontkoombaar'

Het zal niet meer lang duren voordat ook consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, zo klinkt het steeds vaker onder analisten, schrijft het FD.

Het kasgeld dat Nederlandse banken iedere dag overhouden en verplicht bij de Europese Centrale Bank stallen, kost ze op dit moment ruim een half miljard euro per jaar, vanwege de negatieve depositorente. Dit bedrag zal verder oplopen als de ECB de rente verder verlaagt.

'Nederlandse banken hebben bij elkaar 138 miljard euro aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4% over', stelt Elwin de Groot van Rabobank. 'Dus reken maar uit.' Met 550 miljoen euro zijn de Nederlandse banken goed voor 8 procent van de 7,2 miljard euro die de ECB de banken in de eurozone jaarlijks in rekening brengt. Voor bijvoorbeeld ABN AMRO komt de heffing uit Frankfurt uit op 120 miljoen euro, ongeveer 5 procent van de jaarwinst.

De verwachting is dat Frankfurt de depositorente geleidelijk verlaagt naar -0,7 procent in de zomer van 2020, waarbij de eerste stap later deze week wordt gezet.

Wat te doen met je spaargeld?
De spaarrente wordt steeds lager - binnenkort misschien zelfs negatief. Radar vroeg aan WhatsApp-abbonnees: hoe haal jij nog rendement uit je spaargeld? De creatieve suggesties legde Radar voor aan econoom Erica Verdegaal.

Copyright © 2020 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling