Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Geld terug bij uitvaartverzekering Yarden?

Het rommelt al maanden bij uitvaartverzekeraar Yarden. In juli kregen 390.000 verzekerden een brief dat ze vanaf 2020 moeten bijbetalen voor hun uitvaart. Yarden zit in financiële problemen en zegt niet anders te kunnen dan de prijzen te verhogen. In oktober heeft concurrent DELA aangekondigd Yarden te willen overnemen. Vervolgens stuurde Yarden in december naar alle klanten met een pakketpolis opnieuw een brief: dat ze vanaf 2020 twee procent meer moeten betalen. Hoe staat het nu met Yarden?

De Consumentenbond en ConsumentenClaim onderzoeken gezamenlijk of ze juridische stappen kunnen nemen tegen Yarden. Gedupeerden kunnen zich gratis aanmelden bij Claimservice, een samenwerkingsverband tussen de Consumentenbond en massaclaimspecialist ConsumentenClaim. Ook het financiële klachteninstituut Kifid is een onderzoek gestart naar het eenzijdig wijzigen van de polisvoorwaarden van Yarden. Ook bij het Kifid kun je een klacht indienen. Let op: doe je mee aan een massaclaim, dan kun je je klacht niet ook aanmelden bij het Kifid!

Lees ook: Compensatie voor Yardenklanten? Dit kun je doen

Waar gaat het geschil over?
Yarden kondigde afgelopen juli aan de prijzen te moeten verhogen en de dekking te beperken, omdat de uitvaartverzekeraar financieel krap zat. Er ging een brief naar 390.000 klanten met zo’n pakketpolis. Dit is een naturapolis waarin bepaalde diensten zijn afgesproken, zoals verzorgen van de overledene, de uitvaart, de kist en rouwbrieven. En vanaf 2020 zouden alle toekomstige kostenstijgingen voor rekening van de klant komen en niet voor Yarden.

De klanten reageerden boos. Ze hebben juist een uitvaartverzekering afgesloten om nabestaanden te 'ontzorgen' en niet te confronteren met onverwachte kosten. En waar heb je al die jaren voor betaald? De armlastige uitvaartorganisatie zei niet anders te kunnen, omdat ze onvoldoende financiële buffers hebben om in de toekomst alle uitvaarten te kunnen betalen. Hun dekkingsgraad was 26 procent. Daarom moest Yarden een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank.

Mag Yarden de voorwaarden eenzijdig aanpassen?
De vraag die meteen opborrelt is, mag Yarden eigenhandig en eenzijdig de polisvoorwaarden – in het nadeel van de klant – aanpassen? En was er geen andere optie? Radar Radio besteedde inmiddels vier keer eerder aandacht aan de kwestie Yarden. Zo vertelde advocaat Caspar Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm in de radio-uitzending dat Yarden niet eenzijdig de voorwaarden kan aanpassen. 'Niet alle polissen hebben een regeling waardoor Yarden eenzijdig de verzekering mag aanpassen. Dat noem je een 'en-bloc clausule'. Ook al staat die clausule in de voorwaarden, dan nog kan Yarden niet eenzijdig wijzigen, omdat de verzekering zo fundamenteel wijzigt dat je daar als klant toestemming voor moet geven.'

LUISTER RADAR RADIO OVER YARDEN TERUG:
Yarden verhoogt prijzen voor uitvaart met 2 procent (7 december 2019)
Duizenden euro's extra bij Yarden voor uitvaart (23 september 2019)
Consumentenbond en KiFiD starten onderzoek naar Yarden (14 september 2019)
'Yarden wijzigt onrechtmatig polisvoorwaarden uitvaartverzekering' (3 augustus 2019)
En-bloc-clausule
Yarden komt voort uit twee uitvaartorganisaties: AVVL en NUVA. Toen ze in 2001 samen Yarden werden, zijn de polisvoorwaarden aangepast. NUVA zou toentertijd een brief naar hun klanten hebben gestuurd dat de nieuwe polisvoorwaarden louter verbeteringen waren. Klanten zijn toen niet geïnformeerd over die en-bloc-clausule en dat was zeker geen verbetering voor de consument. Volgens Janssens is dat onrechtmatig en dan hoef je je als consument ook niet te houden aan die en-bloc-clausule en kan Yarden niet zomaar de prijzen verhogen.

Daarnaast probeerde Yarden in 2007 ook al de verzekering aan te passen. Toen werd geprobeerd om de zogenaamde naturapolis om te zetten in een sommenpolis. Dat houdt in dat klanten niet langer verzekerd zijn voor de afgesproken diensten zoals beschreven in de polis, maar slechts voor een bepaald geldbedrag. Hiervoor werd Yarden op de vingers getikt door de Ombudsman Financiële Dienstverlening.

Lees ook: Compensatie voor Yardenklanten? Dit kun je doen

Voorbeeldbrief: bezwaar wijziging uitvaartverzekering Yarden
Afgelopen zomer zei Yarden dat klanten hun naturapolis mogen houden, maar dat ze voortaan moeten bijbetalen voor hun uitvaart. Volgens advocaat Janssens wijzigt daardoor feitelijk de polis alsnog van een naturapolis naar een sommenpolis en daarvoor moeten klanten toestemming geven en dat is wederom niet gebeurd. Janssens schreef speciaal voor Radar een voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen de wijziging van je uitvaartverzekering.

Eind oktober 2019 werd bekend dat uitvaartconcurrent DELA het noodlijdende Yarden wil overnemen. DELA heeft in december 2019 de Autoriteit Consument & Markt (ACM) formeel om toestemming gevraagd. Begin 2020 moet duidelijk worden of de toezichthouder goedkeuring verleent en dan zal het nog tot uiterlijk 2022 duren voor beide organisaties zijn samengevoegd. DELA (Draagt Elkanders Lasten) heeft 170 vestigingen, 2000 medewerkers en 4 miljoen verzekerden in de Benelux. De coöperatie verzorgt 44.500 uitvaarten per jaar. Yarden heeft 1,4 miljoen polissen uitstaan, heeft 900 medewerkers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen in Nederland.

Is door die mogelijke overname nog wel een prijsstijging nodig? DELA beloofde bij de overname van Yarden dat de komende tien jaar de prijzen van een uitvaart niet zouden stijgen. Desondanks kwam in december het nieuws naar buiten dat Yarden vanaf 2020 de prijzen toch met twee procent gaat verhogen. Joyce Donat van de Consumentenbond zegt: ‘We willen weten of die prijsstijging noodzakelijk is. Hoe slecht staat Yarden ervoor dat ze écht niet anders kunnen dan de genomen maatregelen met beroep op de en-bloc clausule? En welke andere scenario’s zijn bekeken om Yarden financieel te helpen. Op die vragen willen we graag antwoord.’

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling