Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Paracetamol bevat kankerverwekkende stof

Paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland kan met een kankerverwekkende stof vervuild zijn. Dat melden Zembla en NRC, die monsters lieten analyseren van het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, de grootste producent ter wereld van de grondstof voor de pijnstiller en koortsremmer.

Een gecertificeerd laboratorium in Duitsland analyseerde drie partijen van paracetamol van de Chinese producent en trof 4-chlooraniline aan, afgekort PCA. PCA kan levertumoren veroorzaken bij proefdieren door aantasting van het genetische materiaal.

De drie vervuilde partijen zijn geproduceerd in het voorjaar van 2019, goed voor zo’n 36 miljoen pillen paracetamol. Waar ter wereld de vervuilde paracetamol is beland, is niet bekend.

Ongezond?
De toezichthouders op geneesmiddelen blijken de risico's van PCA verschillend in te schatten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stelt dat paracetamol gebruiken niet gevaarlijk is. Het CBG reageerde op het nieuws van Zembla en NRC en stelde dat de hoeveelheid PCA in de door de genoemde media geteste paracetamol niet boven de toegestane hoeveelheid uitkwam.

Bij de productie van medicijnen, onafhankelijk van de manier van produceren, kunnen andere chemische stoffen in zeer kleine hoeveelheden ontstaan. 'Deze stoffen mogen dus wel in paracetamol zitten, zolang het gehalte onder de veilige limiet blijft', verklaart CBG. 'De PCA in de onderzochte batches vallen ruim onder de strikte limiet van maximaal 34 microgram inname per dag.'

Geen veilige limiet
Maar PCA is genotoxisch carcinogeen, melden het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Voor genotoxische carcinogenen wordt aangenomen dat er bij elk niveau van blootstelling een kans op kanker is, met andere woorden: dat voor die carcinogenen geen veilige blootstelling bestaat.

Volgens de richtlijn die EMA hanteert, blijft iemand die niet meer dan zes vervuilde tabletten per dag slikt, binnen de ‘toelaatbare dagelijkse inname’ van PCA. Maar EFSA stelt dat bij meer dan één vervuilde pil per dag al een een onacceptabel risico op kanker ontstaat, omdat het DNA kan worden aangetast.

'Neem het uit de handel'
Door NRC en Zembla geraadpleegde toxicologen uit Nederland en België steunen de strenge veiligheidsmarge van EFSA. Hoogleraar Jan Tytgat van de Universiteit in Leuven stelt dat er boven de marge van één pil een bewezen risico is dat PCA kankerverwekkend is. Volgens hem hoort PCA helemaal niet thuis in een pijnstiller die zoveel mensen slikken. Tygat roept de toezichthoudende instanties op de vervuilde partijen te traceren en uit de handel te nemen.

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling