Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Buffelmozzarella: hierom eet je het liever niet

'Echte' mozzarella is Italiaanse Mozzarella di Bufala Campana. De traditionele delicatesse is vrij duur, omdat buffels weinig melk produceren. Maar de prijs is niet de (enige) reden om het zachte bolletje kaas links te laten liggen. Buffelmozzarella kampt al jaren met reden met een slechte naam, en daar komt weinig verandering in.

Mozzarella di Bufala Campana wordt ambachtelijk vervaardigd op buffelboerderijen in de Zuid-Italiaanse regio Campania. Stel je daar vooral niets romantisch bij voor: de zwarte waterbuffels worden gruwelijk behandeld. Dat brachten onder meer beelden van de Nederlandse dierenvereniging Vier Voeters in 2014 na twee jaar onderzoek aan het licht.

Gruwel houdt aan
Omdat buffels in Europa voornamelijk voor melk gebruikt worden, zijn de mannelijke dieren een ‘ongewenst bijproduct’. Vrij snel na hun geboorte worden de stierkalveren bruut gedood: met hamers, verdronken in een dikke laag uitwerpselen of verhongerd voor de ogen van hun moeders.

Tegen natuur in
De zwarte waterbuffels worden binnen samengepakt in te kleine ruimtes op kale roostervloeren. Ze krijgen hun leven lang amper daglicht of een gezonde weide te zien. Mishandelde kalveren worden in afzonderlijke betonnen dozen opgesloten.

Hun dikke huid maakt waterbuffels ook minder geschikt voor het warme klimaat van de Zuid-Italiaanse regio, maar afkoelen in water of modderbaden kunnen ze niet. Natuurlijk gedrag vertonen lukt niet. Veel dieren zijn systematisch ondervoed en schoon drinkwater ontbreekt vaak.

Gevaar voor je gezondheid
Door de onnatuurlijke situatie treden gedragsstoornissen op. Dieren verwonden zichzelf en elkaar, maar hun wonden worden niet verzorgd. Dode dieren blijven soms een week lang tussen de andere buffels liggen.

De stallen zijn smerig, de dieren staan vaak in een laag van hun eigen uitwerpselen en worden heel vaak ziek. Er is een groot risico op uitbraak van ziektes, dat ook de gezondheid van de consument kan treffen.

Wat dan wel?
Sinds het dierenleed achter het luxeproduct in 2014 aan het licht kwam, hebben veel buffelboerderijen weinig veranderd. De internationale dierenvereniging Vier Voeters (Four Paws) kwam in 2018 en 2019 met nieuwe undercoverbeelden, die aantonen dat basiszorg voor de dieren in de Italiaanse boerderijen ontbreekt.

Maar er zijn wel opties voor wie van buffelmozzarella zonder wreedheid wil genieten. Ga in de supermarkt na waar mozzarella werd vervaardigd, en maak een eerlijke keuze door de Italiaanse producten links te laten liggen.

Sinds 1993 is de naam Mozzarella di Bufala Campana namelijk wettelijk erkend, maar je hoeft geen Italiaan te zijn om buffelmozzarella te mogen produceren. Ook in Nederland zijn er ambachtelijke buffelboerderijen, mét oog voor dierenwelzijn.

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling