Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

E-bike opvoeren: mag het, en wat betekent het voor de garantie?

De fietsenbranche en Veilig Verkeer Nederland (VVN) maken zich ernstige zorgen over het opvoeren van elektrische fietsen. 'Een levensgevaarlijke ontwikkeling die schreeuwt om een keiharde aanpak', aldus Rob Stomphorst van VVN. Is het opvoeren van e-bikes legaal en wat betekent het voor de garantie?

Iedere e-bikemotor heeft een begrenzingssensor die is ingesteld op een maximale snelheid van 25 kilometer per uur (km/u). 'De begrenzingssensor is een magneet die het aantal omwentelingen van je wiel registreert. Zo weet de motor hoe hard je rijdt', vertelt Kees Bakker van de Fietsersbond.

Het foppen van de sensor in je e-bikemotor
'Tussen deze magneet en het wiel plaats je een apparaatje dat de registratiesnelheid van de sensor twee keer langzamer maakt. Hierdoor "denkt" de motor dat je 12,5 km/u rijdt, terwijl je in werkelijkheid 25 km/u rijdt', legt Bakker uit.

Je kan geen eindeloze snelheden halen als je je e-bike opvoert. 'Met de motor gebeurt in feite niks. Een standaard e-bikemotor heeft een sterkte van 250 watt en is gebouwd voor een snelheid van 25 km/u. De aandrijving kan wel iets meer ondersteunen, maar de motor heeft het vermogen niet voor snelheden van 50 km/u. De maximale snelheid van een opgevoerde e-bike ligt daarom rond de 35 km/u', aldus Bakker. Volgens De Telegraaf kopen fietsers via internet pakketjes om de snelheid van de e-bike op te voeren.

Haken en ogen opvoeren e-bike
Het opvoeren van een e-bike is niet helemaal zonder risico's. Het kan illegaal zijn. Zodra een fiets de limiet van 25 km/u overschrijdt, vervalt volgens Europese regelgeving de typegoedkeuring "fiets." Je voertuig wordt dan een brom- of motorfiets en hiervoor moet je officieel een kenteken voeren. De RijksDienst Wegverkeer (RDW) registreert de motorvoertuigen in Nederland en zorgt voor de kentekens.

'Alleen brom- of motorfietsen die al de typegoedkeuring "brom-motorfiets" hebben, kunnen vrij eenvoudig worden voorzien van een kentekenbewijs', licht de RDW toe. 'Als je je e-bike hebt opgevoerd is er alleen de mogelijkheid om de gewijzigde fiets individueel aan te bieden op het Testcentrum te Lelystad.'

Individuele keuring van je opgevoerde e-bike
De RDW keurt je voertuig dan individueel. Dat wil zeggen dat de uitkomst van de keuring uitsluitend voor jouw voertuig geldt. 'Het voertuig wordt goedgekeurd als brom- of motorfiets als het volledig aan de toelatingseisen van de categorie voldoet,' vertelt het RDW aan Radar. 'Een bromfiets valt in de Regeling voertuigen onder de voertuigcategorie "L." Voldoet het object niet aan één of meerdere eisen dan wordt het niet goedgekeurd.' Een voorbeeld van zo'n eis is dat het frame niet kapot of doorgeroest mag zijn.

Als de RDW jouw voertuig niet goedkeurt, kan je geen kenteken voeren en is je voertuig volgens Bakker illegaal. 'Dan ben je geen gewone e-bike meer, maar je bent ook geen motorvoertuig dat de weg op mag want je hebt geen kenteken. Dan rijd je eigenlijk op een illegaal motorvoertuig.'

Opgevoerde e-bike verzekeren?
Dit heeft als gevolg dat je fiets ook niet langer verzekerd is. 'Fietsen die niet harder kunnen dan 25 km/u, en dus officieel "fiets" zijn, vallen onder de standaard wettelijke aansprakelijkheidsverzekering', vertelt Bakker. 'Een opgevoerde e-bike kan harder en zou dus zoals ieder motorvoertuig apart moeten worden verzekerd.'

Ook ben je volgens de Fietsersbond de garantie van je fiets kwijt als je je rijwiel opvoert. 'Volgens de officiële garantievoorwaarden mag je niet zelf aan je fiets sleutelen. Als je dat wel doet, schend je die voorwaarden en dan dekken de fietsendealers het voertuig dus niet meer.'

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling