Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Boekhandels over omstreden tijdschrift Gezond Verstand: 'Volgen de wet'

Bruna en AKO, twee van de winkels die het tijdschrift Gezond Verstand vanaf woensdag verkopen, zijn voornemens om het controversiële blad ondanks de ontstane ophef aan te bieden. Primera zegt de ontwikkelingen rond het magazine, dat de coronacrisis in de komende editie beschrijft als "een kunstmatige pandemie", nog af te wachten.

Bruna en AKO, beide dochterbedrijven van uitgeverij Audax, zeggen "een breed assortiment" aan te bieden. "We zijn ons ervan bewust dat dat daar ook titels met controversiële en gevoelige onderwerpen en inhoud tussen zitten."

"Zoals bepaald in artikel 7 van de Grondwet is het 'eenieder behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet' vrij om over zulke onderwerpen te schrijven. Het is aan onze klanten om zich een mening te vormen over de inhoud."

De winkels volgen de Nederlandse wet. "Op het moment dat een uitgave door de rechter verboden wordt, zal de uitgever de distributie stoppen en wordt eventuele voorraad vernietigd. In dat geval stoppen we met de verkoop van desbetreffende titel."

'Niet op hoogte gesteld door distributeur'
Concurrent Primera stelt zich voorzichtiger op en zegt dat de distributeur verantwoordelijk is voor de uitzet van nieuwe titels. "Wij moeten erop kunnen vertrouwen dat zij zich houden aan de democratische grondbeginselen en fatsoensnormen. In dit specifieke geval zijn wij niet door de distributeur op de hoogte gesteld."

De winkel zal de ontwikkelingen rond Gezond Verstand daarom afwachten en in overleg gaan met de ondernemers die de verschillende boekhandels runnen.

In het tweede nummer van het tijdschrift, dat is opgezet door voormalig NRC-correspondent en hoogleraar Karel van Wolferen, wordt gesproken van "een kunstmatige pandemie". Er wordt gesteld dat mondkapjes bij kinderen voor hersenschade kunnen zorgen en dat de dodelijkheid van het coronavirus vergelijkbaar is met die van de gewone griep.

De inhoud van het blad, dat ook huis aan huis wordt verspreid, veroorzaakte ophef op sociale media en leidde ook tot reacties vanuit de Tweede Kamer. "Het verspreiden van desinformatie verpakt onder de noemer 'gezond verstand' heeft niets met journalistiek te maken", tweette Groen Links-Kamerlid Lisa Westerveld.

Copyright © 2020 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling