Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Grote zorgen in paardensport om virus: 'De ergste variant heeft toegeslagen'

De Nederlandse hippische sportfederatie KNHS is bijzonder bezorgd over de uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke rhinopneumonievirus in Europa. Bijna alle internationale wedstrijden zijn inmiddels tot eind maart stilgelegd door de internationale organisatie FEI.

"Ik heb begrepen dat er drie varianten zijn", zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS. "De ergste van de drie heeft toegeslagen. Dat betekent dat er ook paarden doodgaan."

Dat het virus uitbrak op een topsportevenement in Valencia is een complicerende factor. Fledderus: "Het gebeurde op een plaats waar heel veel paarden bij elkaar zijn. In elk geval meer dan zevenhonderd. Van alle Nederlanders die er waren, zitten nog drie ruiters daar in quarantaine. Enkele van hun paarden vertonen lichte verschijnselen, de andere zijn gezond."

In drie andere landen dan Spanje, waar inmiddels vier paarden aan het virus zijn overleden, zijn gerelateerde uitbraken gemeld. In Nederland is nog geen sprake van een grote uitbraak, al kent Fledderus nog niet alle details.

"Ik weet ook dat het ministerie de situatie al sinds vorige week nauwlettend in de gaten houdt", zegt Fledderus. "Maar van een vervoersverbod is in Nederland in elk geval nu nog geen sprake."

'De voorbereiding op de Spelen stond al onder druk'
Voor de topsport zitten er ook grote nadelen aan de ingreep van de FEI. "Vooropgesteld, het is een heel verstandige beslissing om alles plat te gooien. Maar de consequenties zijn groot", aldus Fledderus.

"Vanwege het coronavirus hebben de ruiters al heel weinig kansen gehad om topwedstrijden te rijden. De voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio stond al onder druk. Daar komt dit nog bij. En wie zegt mij dat het eind maart voorbij is?"

Als gevolg van de internationale maatregel kan het topevenement de Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, niet doorgaan. "Heel vervelend", zegt Fledderus. "Vorig jaar werd het vanwege corona ook op het laatste moment afgelast. Verder treft deze ingreep echter de wedstrijdkalender in Nederland niet zo direct. We mochten door de coronamaatregelen al vrijwel geen wedstrijden organiseren."

Copyright © 2021 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling